Increasing Capacity for Fresh Roasted Coffee


[L’article en français suit ci-dessous]

St. Joseph Island Roasters has been roasting fairtrade organic coffee since 2009, in Richards Landing on St. Joseph Island, Ontario.  Owned by Shane and Heather Hoffmann, the business started with a goal of providing the Algoma region with fresh roasted organic and fair-trade certified coffee.  They are now delivering their products across northern Ontario.

St. Joseph Island Roasters purchases 99% of their green coffee from Cooperative Coffees and the operation was certified organic by Pro-Cert in 2018.   They roast all their coffee to order with the weekly production schedule based on customers’ orders for that week.  With a commitment to the environment, the coffee is packaged by hand, in bags that will compost in a home compost pile.

A large part of St Joseph Island Roasters business is being active in their community and supporting other local businesses.  One of the ways they do this is by partnering with local coffee houses, restaurants and other establishments by creating custom blends (often with local flavours) and packaging featuring unique artwork.   They also actively participate in fundraising programs and coffee donations across the north.

The Sustainable New Agri-Food Products and Productivity (SNAPP) Program assisted St Joseph Island Roasters to purchase a Sivetz Fluid Bed Coffee Roaster (12 lb unit) to increase roasting capacity.  This fluid bed coffee roaster uses hot air to circulate the beans in its roasting chamber. The hot air removes all chaff released from the beans immediately, eliminating the potential addition of tarred or burnt flavours to the beans, which results in a brighter, cleaner, and better-tasting coffee.

Shane Hoffmann demonstrates the coffee roaster.

This equipment upgrade enabled St Joseph Island Roasters to increase roasting capacity by 50%.   The improved roasting capacity enhanced the company’s market position, allowing them to respond to growing customer needs and increased opportunities for partnerships with other local businesses.  The company increased its revenue and potential to create new products. They have also been able to maintain existing staff, with potential to add an additional part-time position.

Shane Hoffmann, St Joseph Island Roasters

For more information visit: https://sjicoffeeroasters.ca

The Sustainable New Agri-Food Products and Productivity (SNAPP) Program is an initiative of the Rural Agri-Innovation Network (RAIN), a division of the Sault Ste Marie Innovation Centre in partnership with the Northern Ontario Farm Innovation Alliance and the Northwestern Ontario Innovation Centre and supports Northern Ontario agriculture and food producers, businesses, collaborations, communities and First Nations to create new products, enhance productivity and adopt clean technology to support improved environmental performance while fostering growth. SNAPP is proudly supported by FedNor.

Offrir Du Café Fraîchement Torréfié À Plus Grande Échelle

La maison de torréfaction St. Joseph Island Roasters offre du café équitable et biologique depuis 2009 à Richards Landing sur l’île St. Joseph en Ontario. Shane et Heather Hoffmann en sont propriétaires, et souhaitaient d’abord offrir du café certifié biologique et équitable fraîchement torréfié à la région d’Algoma. Leurs produits sont maintenant livrés dans tout le Nord de l’Ontario.

La maison de torréfaction St. Joseph Island Roasters achète 99 % de son café vert de Cooperative Coffees et l’entreprise est certifiée biologique par Pro-Cert depuis 2018. La torréfaction du café se fait chaque semaine en fonction des commandes de leur clientèle. Dans un souci écologique, le café est emballé à la main dans des sacs pouvant être ajoutés aux tas de compost à la maison.

La philosophie de St. Joseph Island Roasters se fonde sur une participation active au sein de sa communauté et un soutien aux autres entreprises locales. On collabore avec des cafés, des restaurants et d’autres établissements locaux en créant des mélanges personnalisés qui mettent souvent en valeur des saveurs du coin et des emballages uniques qui célèbrent divers œuvres d’art. On participe aussi à des collectes de fonds et à des programmes de dons de café à travers le Nord.

Grâce au Nouveau Programme de productivité et des produits agroalimentaires du Nord durables (SNAPP),St. Joseph Island Roasters a pu se procurer un torréfacteur à café fluidisé Sivetz (unité de 12 lb) afin d’accroître sa capacité. Ce torréfacteur à café fluidisé a recours à de l’air chaud qui fait circuler les grains dans sa chambre de torréfaction. L’air chaud enlève tout de suite l’enveloppe des grains, éliminant ainsi la possibilité d’un goût amer ou brûlé qui assure un café plus savoureux.

Cette mise à niveau de l’équipement a permis à St. Joseph Island Roasters d’augmenter sa capacité de torréfaction de 50 %. La maison de torréfaction occupe donc une place plus stratégique sur le marché, et peut combler les demandes croissantes de la clientèle et collaborer davantage avec d’autres entreprises locales. L’entreprise connaît des revenus plus élevés, ce qui alimente la possibilité de créer de nouveaux produits. On a pu également garder le personnel existant et songer à ajouter un poste à temps partiel.

Pour en connaître davantage, visitez le : https://sjicoffeeroasters.ca.

Le nouveau Programme de productivité et des produits agroalimentaires du Nord durables (SNAPP) est une initiative du Réseau d’innovation agroalimentaire en région rurale (RIARR), une division du Sault Ste. Marie Innovation Centre, en partenariat avec la Northern Ontario Farm Innovation Alliance et le Northwestern Ontario Innovation Centre. Le Programme appuie l’agriculture et les producteurs d’aliments, les entreprises, les collaborations, les communautés et les Premières Nations du Nord de l’Ontario dans la création de nouveaux produits, la hausse de la productivité et la mise en place de technologies propres dans le but d’améliorer le rendement environnemental tout en favorisant la croissance. Le programme SNAPP est fier de recevoir un appui de FedNor.

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