IMPROVING AGRI-FOOD DIVERSITY AND RESILIENCE IN THE NORTH – La Belle Vie Farm

[L’article en français suit ci-dessous]

La Belle Vie Farm is a fourth generation, family farm located in St. Charles, Ontario committed to biodiversity and ecological farming.  Owners, Tara Hamilton and Denis Turcot have been growing organic haskap, for more than a decade, harvesting approximately 6000lbs a year.  Haskap, also known as Honeyberry, is a nutritionally dense berry boasting more antioxidants than blueberries, is drought tolerant, and can be grown in extremely cold temperatures making it suitable to the Northern Ontario climate.

The Sustainable New Agri-food Products and Productivity (SNAPP) Program assisted with the purchase of small harvesting aids, as well as a sorting, washing and packing line to improve efficiencies and quality of harvest.  With the purchase of processing equipment such as a large kettle, La Belle Vie can process the haskap into value-added products on farm.  These products include, vinaigrettes, jams, fruit leather and juice which they sell at market along with frozen berries.

“The SNAPP program has allowed us to transform haskap into value-added products. It also allows us to present something to our clientele that is palatable right off the bat, so people are more willing to try a jam than a frozen berry.”

Tara Hamilton, La Belle Vie Farm

SNAPP also assisted La Belle Vie Farm to further diversify the farm and purchase materials to convert an existing facility into an indoor aquatic garden to grow plants and fish, together. Trout are housed in a very large insulated dairy tank which pumps the water to a hydroponic system where the plants uptake the nutrients and filter the water.  This allows year-round production of local, fresh vegetables in a climate where the production window is quite small.  La Belle Vie Farm grows microgreens, lettuce, kale, and basil hydroponically.

“With our changing climate, we know that there can be disruptions to our food systems, and we really need to be able to increase capacity to grow here to serve our communities.

Tara Hamilton

La Belle Vie Farm continues to expand, building food security and resilience in the face of a changing climate for themselves, their community, and regionally for northern Ontario. This expansion has allowed La Belle Vie to increase capacity to grow and has allowed Tara to work solely on farm and bring on an employee.

For more information visit: La Belle Vie Farm

The Sustainable New Agri-Food Products and Productivity (SNAPP) Program is an initiative of the Rural Agri-Innovation Network (RAIN), a division of the Sault Ste Marie Innovation Centre in partnership with the Northern Ontario Farm Innovation Alliance and the Northwestern Ontario Innovation Centre and supports Northern Ontario agriculture and food producers, businesses, collaborations, communities and First Nations to create new products, enhance productivity and improve environmental performance while fostering growth.

SNAPP is proudly supported by FedNor and the government of Canada.

AMÉLIORER LA DIVERSITÉ ET LA RÉSILIENCE AGROALIMENTAIRES DANS LA NORD

La Belle Vie Farm est une ferme familiale de quatrième génération se trouvant à St. Charles, en Ontario, où la biodiversité et l’agriculture écologique figurent au premier plan. Les propriétaires, Tara Hamilton et Denis Turcot, cultivent la camerise biologique depuis plus de 10 ans, la récolte s’élevant aujourd’hui à près de 6 000 lb par année. La camerise, fruit du chèvrefeuille bleu, est une baie nutritive offrant même plus d’antioxydants que le bleuet. Ce petit fruit est très bien adapté à la sécheresse et pousse à des températures extrêmement froides. Voilà donc un produit idéal pour le Nord de l’Ontario.

Le nouveau Programme de productivité et des produits agroalimentaires du Nord durables (SNAPP) a permis àla ferme de se procurer du matériel d’aide à la cueillette, ainsi qu’une ligne de triage, de lavage et d’emballage afin de hausser son rendement et la qualité de la récolte. Grâce à l’achat d’équipement de traitement comme une marmite industrielle, La Belle Vie peut transformer la camerise en produits à valeur ajoutée pour la ferme. Parmi ces produits, on retrouve des vinaigrettes, des confitures, de la pâte de fruits déshydratés et du jus qui sont vendus au marché en plus de baies surgelées.

« Avec l’aide du SNAPP, nous pouvons maintenant transformer la camerise en produits à valeur ajoutée. On peut tout de suite présenter quelque chose de tangible et savoureux à nos clients. Il est plus facile de goûter une confiture qu’un fruit congelé. »

Tara Hamilton, La Belle Vie Farm

  Le SNAPP a également permis à La Belle Vie Farm de se diversifier davantage et d’acheter du matériel pour convertir une installation existante en jardin aquatique intérieur pour la culture de plantes et l’élevage du poisson dans un même temps. Les truites nagent dans un très grand réservoir à lait isolé à partir duquel on pompe l’eau vers un système hydroponique où les plantes absorbent les nutriments et filtrent l’eau. On peut donc cultiver des légumes frais localement à longueur d’année dans un climat où la fenêtre de production est assez limitée. La Belle Vie Farm cultive des micropousses, de la laitue, du chou frisé et du basilic hydroponiques.

« Le climat changeant peut perturber nos systèmes alimentaires et il faut à tout prix être en mesure de hausser notre capacité agricole ici pour mieux servir nos communautés. »

Tara Hamilton

La Belle Vie Farm continue de voir grand et de veiller à la sécurité et à la résilience alimentaires pour eux-mêmes, leur communauté et la région du Nord de l’Ontario au cœur de ce changement climatique. Comme cette expansion a haussé la capacité de La Belle Vie, Tara est dorénavant en mesure de travailler seulement à la ferme et d’être accompagnée d’un employé.  

Le nouveau Programme de productivité et des produits agroalimentaires du Nord durables (SNAPP) est une initiative du Réseau d’innovation agroalimentaire en région rurale (RIARR), une division du Sault Ste. Marie Innovation Centre, en partenariat avec la Northern Ontario Farm Innovation Alliance et le Northwestern Ontario Innovation Centre. Le Programme appuie l’agriculture et les producteurs d’aliments, les entreprises, les collaborations, les communautés et les Premières Nations du Nord de l’Ontario dans la création de nouveaux produits, la hausse de la productivité et l’amélioration du rendement environnemental tout en favorisant la croissance.

Le programme SNAPP est fier de recevoir un appui de FedNor et du gouvernement du Canada.

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