Enhancing the Northern Food System With Regionally Adapted Seed

[L’article en français suit ci-dessous]

Root Cellar Gardens was established in 2014 as a market garden, focusing on providing organic, local vegetables for the winter months by producing storage vegetables available in bulk orders and through a winter CSA program.    Alongside vegetable production, Root Cellar Gardens saved seeds, recognizing that the ultimate way to support food security was through supporting seed security.  Over the years, owner Evalisa McIllfaterick recognized the growing need for regionally adapted seed and began to focus more of the business on seed production.

Located in South Gillies, Ontario, Root Cellar Gardens grow approximately 50 varieties of seeds, continually trailing new seeds to find what is best suited to the Northwest and breed new varieties especially suited for Northern Ontario. Seeds grown in a specific area, in a specific way, will adapt and become more capable of thriving in time.

Regionally adapted seed is really helpful to local growers because it knows our short seasons, it knows our wet falls, it knows our cold soils in the spring

Evalisa McIllfaterick, Root Cellar Gardens

Root Cellar Gardens is committed to strengthening Northern Ontario’s food system by striving to be a socially, economically, and ecologically sustainable provider of local seeds in Northern Ontario.  The Sustainable New Agri-Food Products and Productivity (SNAPP) Program assisted Root Cellar with the purchase of equipment to undertake a retail seed rack program to increase retail outlets and distribution and grow sales across the North.

 “SNAPP has helped this business immensely from the very beginning…with some start-up funding, which allowed me to get the equipment I needed to create the garden in the first place.

Evalisa McIllfaterick

The purchase of a seed dryer increased seed drying capacity and resulted in a 25% decrease in seed loss.  This increase in productivity allowed for 30 new seed varieties uniquely adapted to the North (watermelon, butternut and maxima squash).  Root Cellar Gardens also purchased retail racks and a printer for labeling.  This project also allowed Root Cellar Gardens to establish a new partnership with Three Forks Seeds on Manitoulin Island.  The two regional seed growers retail seeds together to increase markets across Northern Ontario.

For more information visit https://www.rootcellargardens.com

The Sustainable New Agri-Food Products and Productivity (SNAPP) Program is an initiative of the Rural Agri-Innovation Network (RAIN), a division of the Sault Ste Marie Innovation Centre in partnership with the Northern Ontario Farm Innovation Alliance and the Northwestern Ontario Innovation Centre and supports Northern Ontario agriculture and food producers, businesses, collaborations, communities and First Nations to create new products, enhance productivity and improve environmental performance while fostering growth. SNAPP is proudly supported by FedNor and the government of Canada.

Des semences adaptées à la région pour rehausser le système alimentaire du Nord

Root Cellar Gardens a vu le jour en 2014 en tant que jardin maraîcher. À l’époque, on concentrait les efforts sur la culture de légumes biologiques et locaux à entreposer et à distribuer pendant les mois d’hiver par l’entremise de commandes en vrac et d’un programme d’ASC.Tout en s’affairant à la production de légumes, Root Cellar Gardens conservait des graines en sachant bien que la sécurité alimentaire passe par la sécurité des semences. Au fil des ans, la propriétaire Evalisa McIllfaterick a bien vu qu’on avait de plus en plus besoin de semences adaptées à la région. C’est alors que l’entreprise s’est tournée davantage vers la production de graines.

Root Cellar Gardens se trouve à South Gillies, en Ontario. On y retourve 50 variétés de graines. De nouvelles variétés sont mises à l’essai encore et encore afin de trouve les semences qui conviennent le mieux au Nord-Ouest et de produire de nouvelles variétés faites pour le Nord de l’Ontario. Les semences qui poussant dans une certaine région finiront par s’adapter et devenir plus robustes.

Les graines adaptées à la région sont très utiles aux cultivateurs locaux. Elles sont acclimatées à nos saisons courtes, au niveau de précipitation et à nos sols froids du printemps. Evalisa McIllfaterick

Root Cellar Gardens tient à rehausser le système alimentaire du Nord de l’Ontario en veillant à être un fournisseur de semences locales durables qui fait preuve d’une grand responabilité à l’échelle sociale, économique et écologique dans la région. Grâce au Nouveau Programme de Productivité et des Produits Agroalimentaires du Nord Durables (SNAPP), Root Cellar Gardens a pu se procurer l’équipement nécessaire à son programme de présentoirs à graines pour la vente au détail afin de multiplier les points de vente et de distribuer ses produits plus largement à travers le Nord.

Les seules personnes qui peuvent faire pousser des graines adaptées à la région sont les gens du coin. Et c’est pourquoi je pense que ce que nous faisons ici chez Root Cellar Gardens est très importantEvalisa McIllfaterick

L’achat d’un séchoir à semences a augmenté la capacité de séchage des graines, diminuant ainsi la perte de 25 %. Cette hausse de productivité a permis de produire 30 nouvelles variétés de semences propres à la culture dans le Nord (melon d’eau, courge musquée et courge d’hiver). Root Cellar Gardens a également fait l’achat de présentoirs pour la vente au détail et d’une imprimante pour les étiquettes. Dans le cadre de ce projet, Root Cellar Gardens a aussi conclu un nouveau partenariat avec Three Forks Seeds sur l’île Manitoulin. Les deux producteurs de semences régionaux vendent ensemble leurs graines afin d’élargir les marchés du Nord de l’Ontario.

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